7 redenen voor mentale training

Gepubliceerd op 11 april 2020 om 18:11

In deze blog ga ik jullie vertellen waarom (top)sporters juist nú zouden moeten beginnen met het volgen van mentale trainingen. De coronacrisis heeft gezorgd voor veranderingen in het trainings- en wedstrijdschema, zoals ineens in je eentje moet trainen en in sommige gevallen zelfs thuis in de woonkamer. Doordat er nogal wat beperkingen zijn, zorgt dit vaak voor een ongewenste resultaat. Toch gaat een (top)sporter vaak door, maar ik kan me voorstellen dat het veel zwaarder is dan het reguliere programma. Daarnaast heb je ook nog eens tijd over omdat je niet hoeft te reizen naar bijvoorbeeld je training, ineens geen werk meer hebt of omdat je studie stilligt. Een perfect moment om aan je mentale vaardigheden te werken! Hieronder beschrijf ik 7 redenen waarom je juist nú met mentale trainingen moet starten.
 
1. Meer tijd
De meest voor de hand liggende reden is: je hebt nu meer tijd. De normale dagelijkse activiteiten hoeven of kunnen niet meer gedaan worden. Er is dus meer tijd beschikbaar voor iets anders, bijvoorbeeld het aanleren van mentale vaardigheden. Je hebt nu tijd om daarmee aan de slag te gaan. Sta stil bij wat je hebt geleerd afgelopen jaar en ga na wat je komend jaar nog wilt gaan leren. Wat mij betreft een perfect moment.
 
2. Aanleren kost tijd
Toch hoor ik dan soms een sporter de opmerking geven “maar ik heb er meer aan om tijdens het wedstrijdseizoen met mentale vaardigheden bezig te gaan”. Juist nu beginnen met mentale vaardigheden aanleren is voordelig omdat uit onderzoek blijkt dat het aanleren ervan tijd kost. Zodra je weer gaat trainen kun je de mentale vaardigheden inzetten en ben je dus een stap verder dan je tegenstander. Je bereidt je dus maximaal voor op de wedstrijden en toernooien.

3. Emoties en gedachten  onder controle
Sporters geven alles om op de Olympische Spelen of een ander toernooi te kunnen staan. Nu de Olympische Spelen een jaar worden uitgesteld kan ik mij enorm goed voorstellen dat je hier een emotionele klap van hebt gekregen. Gedachten zoals “waar train ik nu nog voor?” of “heb ik voor niks zo hard getraind” zijn heel gewoon en zelfs niet onvermijdelijk. Wees bewust van deze gedachten en bekijk het eens van de andere kant. Iedereen die mee zou doen heeft te maken met het uitstellen van de Olympische Spelen of met dat afgelaste toernooi. Misschien dat zij wel meer balen dan jij en kun jij je voordeel hieruit halen door mentaal een voorsprong te pakken.

4. Excuus om tot jezelf te komen
Je zit thuis en doordat je gezin of je huisgenoten ook thuis zitten is er een kans dat je dit wel eens wilt ontvluchten. Laat je daar nou net een goede reden voor hebben, namelijk het oefenen van mentale vaardigheden. Trek je even terug en oefen of verdiep je in één van de mentale vaardigheden die jou in jouw sport verder kunnen helpen.
 
5. Prikkels ergens anders vinden
Veel sporters trainen op dit moment thuis. Ze kunnen niet met hun team trainen en doen dit dus alleen. Het artikel in de NRC Ook als topsporter word je in je eentje nooit helemaal ‘wedstrijdfit’ gaf aan dat het voor teamsporters mentaal moeilijk is om fit te blijven met thuistrainingen. De wedstrijd specifieke trainingen zijn weggevallen en daarnaast zijn er ook geen coaches of trainers die jou kunnen stimuleren. Je hebt dus weinig prikkels om gemotiveerd te blijven voor een training en/of gefocust te blijven tijdens een training. De trainingsprikkels moet je dus ergens anders gaan vinden. Waarom niet door mentale trainingen (online) te volgen?
 
6. Leren omgaan met verandering
Het is een enorme verandering dat heeft plaatsgevonden en dus het perfecte moment om stil te staan bij het feit hoe jij daarmee omgaat. Voor en tijdens de wedstrijden kom je vast genoeg situaties tegen waarin ook veranderingen plaatsvinden. Heb je daar wel eens bij stil gestaan? Wat gebeurt er met jou wanneer zoiets gebeurt? De ervaringen die je nu opdoet kun je later tijdens je reguliere trainings- en wedstrijdprogramma weer gebruiken. Wees ook eens trots op hoe jij je hebt weten aan te passen aan deze situatie!
 
7. Doelen heropstellen
Alle toernooien en wedstrijden worden afgelast of uitgesteld en daardoor zijn de doelen die je had op een bepaald moment in de toekomst er niet meer. Anders gezegd, je weet niet welke doelen je wanneer wilt, kan en moet behalen. Er is dus een nieuw plan nodig en laat je daar nu net genoeg tijd voor hebben. Stel nieuwe doelen op die passen bij de nieuwe situatie.
 
Zie jij genoeg redenen om juist nú met mentale training te starten?